0

В събота и неделя бърз циклон ще мине през България и ще докара зимата, прогнозира климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“. В неделя термометърът ще падне с 12 до 15 градуса. Над част от Северна България и в планините сутрин термометърът ще сочи между минус 2 и 0 градуса, а в неделя в София максималната температура ще е около 0 градуса.

ОПАСНО ВРЕМЕ: Червен код за снежни виелици и поледици

Вятър

Нов ураган заплашва северното ни крайбрежие, със скорост на вятъра до100 км в час.

Снеговалежите ще започнат по обяд в събота и до вечерта ще обхванат цялата страна, без югоизточната част. Снежната покривка ще е между 5 и 15 см, по проходите до 20 см, в Горнотракийската низина до морето до 10 см.

В неделя до вечерта снеговалежите в Западна България ще спрат.

Понеделник е хладно, леко затопляне във вторник и сряда, след това отново дъждове и снегове. В планините не е за разходка, а в хижата на топло до печката, посъветва Рачев.

Във връзка с очакваните виелици и снеговалежи премиерът Николай Денков разпореди всички областни управителни спешно да проведат срещи с общинските ръководства на областните дирекции на „Пожарна безопасност“, пътни управления на АПИ, Пътна полиция и фирмите, ангажирани със снегопочистване.

НИМХ