0

Х удожникът Огнян Тодоров, който живее и рисува в САЩ, дари Рилския и Атонския манастир на „Малко българско училище“ в Чикаго. Духовните центрове на българщината са изобразени на две от картините на твореца, които вече са част от интериора на най-голямото родно школо зад граница. „В този вълнуващ момент авторът на това щедро дарение заяви, че е щастлив, защото картините отиват „където трябва“, за да се учат децата ни на история, на доброта и човечност“, коментира директорът на училището Живка Бубалова пред „Телеграф“.

Собственост

„Шапки долу за голямото сърце на Огнян Тодоров“, споделиха от „Малко българско училище“ в своята Фейсбук страница. Двете платна вече са собственост на школото и на центъра „Малката България“. Родните просветни дейци в Чикаго припомнят на своите възпитаници, че Атонската обител е мястото, където Паисий Хилендарски завършва „История славянобългарска“, и припомнят думите на Иван Вазов: „Манастирът тесен за мойта душа е“, от стихотворението, посветено на будителя в цикъла „Епопея на забравените“.

Връзка

„Ние държим нашите възпитаници да имат силна връзка с всички светини на българщината. Радваме се на този наистина важен за нас жест. Платната на Оги Тодоров не само са красиви, но ни припомнят места, които всеки българин би трябвало да види. Сега имаме чудесна възможност да им се наслаждаваме ежедневно“, добави Живка Бубалова. Самият художник помогна дори за монтирането на картините на видно място в културното средище на нашите сънародници в Чикаго.

Изложба

Дарението на Тодоров е в знак и на неговата благодарност за това, че преди близо година именно в галерията на „Малката България“ бе подредена негова самостоятелна изложба. Експозицията под наслов „Разпилените мисли на вечността“ представи графики, живописни произведения, дърворезби и иконопис. Деца от българската диаспора представиха авторски спектакъл пред гостите на събитието.

Център „Малката България“ в Чикаго е дом на училище, на танцови клубове и на още културни и спортни прояви.