0

А нтичният град Хераклея Синтика, който е до храма на пророчицата Ванга в местността Рупите, вече посреща наши и чужди туристи с част от най-ценните си находки.

Това стана факт след приключването на първия етап на проекта от община Петрич за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащите му акрополи. Осигурена е достъпна и комфортна среда за всеки посетител, пристигнал да разгледа древното селище, изпълнено с много история и драматични обрати в развитието си.

Постижение

Консервирана е по-голямата част от архитектурата, открита от археолозите. Всичко най-интересно от древното селище може да се види по изградените пешеходни пътеки, наблюдателни площадки, има възможности всичко това да се разгледа и отвисоко. Има поставени и силиконови фигури на хераклейци, които пресъздават сцена от живота в античния град. Направен е лапидариум от изложени на открито артефакти - части от колони, капители, части от статуи и други архитектурни елементи. Реставрирано е и светилището на Немезида. В Хераклея Синтика работи и модерен посетителски център с две зали, подредена е и експозиция с постери, която показва културното и природно богатство в местността Рупите. Представена е също и историята на развитието на обекта от началото на разкопките преди 17 години. Оформени са и места за отдих на туристите.

Лидер

„Аз съм доволен от това, което се направи. Има в обекта лъвски глави, открити от нас, колони, капители, корнизи. Пресъздадена е почти на 100% част от северния портик на форума, туристите могат да го видят едно към едно. Много е трудно да се намери балансът между автентичност и атрактивност. Постарахме се с архитект Милена Каменова да не надграждаме с изкуствени обеми - това е нашата политика за опазване на този обект“, каза вчера за „Телеграф“ проф. д-р Людмил Вагалински, който е ръководител на екипа археолози, който изследва Хераклея Синтика. Историите от Хераклея Синтика в периода от четвърти век преди Христа до шести век след Христа се разказват чрез методите на съвременното експониране, показано е и строително скеле от римско време.