0

Д ецата, чийто един от родителите е починал, но е плащал данъците си през годината, ще могат да ползват годишно данъчно облекчение. Това предвиждат промени в Закона за доходите на физическите лица, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Измененията са във връзка с казуси, при които не се полагат облекчения за дете, чийто родител е починал, а другият е безработен или няма право на данъчни облекчения. С измененията се дава възможност да се ползва данъчното облекчение чрез подаване на годишна данъчна декларация за починалото лице от страна на наследниците по закон или по завещание, когато не са налице други възможности облекчението да бъде приложено.

Размери

От тази година се прилагат и по-високи данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания, които ще се за доходи, придобити през 2022 г. Размерът им зависи от броя на децата, като за едно ненавършило пълнолетие е 6000 лв., като данъкът, който се възстановява е 600 лв. Облекчението за деца с увреждания е 12 000 лв., а сума за получаване до 1200 лв.

Плащания

С промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС) се въвежда задължения към фирмите, които предоставят услуги за електронни разплащания да поддържат регистър на получателите. Такава например е компанията PayPall и трябва да поддържа регистър на плащанията към определен търговец и да подава информацията към Националната агенция по приходите (НАП). Така при пазаруване на потребители от Великобритания от български онлайн търговци доставчикът на платежни услуги ще трябва да предоставя информация за направените преводи към родната фирма на Националната агенция по приходите. Целта е предотвратяване на данъчните измами, като събраната информация чрез тези регистри ще е достъпна до данъчните администрации на държавите членки посредством обща система на ниво Европейски съюз. В мотивите към законопроекта е записано, че някои фирми се възползват от възможностите на електронната търговия и посредством измами и избягване на задълженията си във връзка с ДДС печелят неправомерно пазарно предимство.