0

К илограм бяло саламурено сирене поскъпва с 4 лева от мандрата до рафта. Това изчисли д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните на база данни за цените на суровото мляко и сиренето на дребно, публикувани от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Според тях към 21 октомври литър сурово мляко се продава за 0,97 лв. За направата на килограм сирене са необходими 7 литра, което е около 7 лева. Още толкова са разходите за закваска, сол, опаковки, енергия и заплати. На практика това означава, че производствената цена на килограм сирене е 14 лева. В магазините за продажби на дребно то се търгува за 18 лв., сочат данните на МЗХ. 

Разходи 

При производителите със затворен цикъл цената в мандрата е по-ниска, тъй като разходите за транспортиране и набавяне на суровина отсъстват. 
Според д-р Иванов обаче масово на пазара се предлагат продукти, произведени от нискокачествена суровина, която струва двойно по-евтино и съответно разходът е значително по-нисък. Има и много производители, които влагат голямо количество вода, което реално може да замени половината от млякото и производствената цена да падне наполовина, посочи Иванов. Той допълни, че с такива производствени практики се достигат цени от 10-12 лева за килограм на рафта в магазина.

Цена

В случай че суровината е качествена и е спазена технологията на производство, то хубавото сирене струва 20 лв. заедно с надценките, които си слагат търговците. Цената обаче не е гаранция за качество, установи последното изследване за наличие на вода в сиренето, направено от асоциация „Активни потребители“. Според него дори и в продукт, който се продава за 25 лева, количеството вода е с 2% над допустимите по стандарт норми. 

Д-р Иванов също така напомни, че влагането на хидрогенирани мазнини, така наречената палма е забранена от Европейския съюз за влагане в храни. Допустимото количество е 2%, но според д-р Иванов това изискване не се спазва. Все още се използва най-вече при производството на закуски, както и в хотелите, които предлагат ол инклузив.