1

И гуменът на Добридолския манастир архимандрит Аверкий обяви пред „Телеграф“, че спира да се моли за полицаите заради глобите, с които го засипват. Повод за реакцията му стана серия от фишове, които получил в рамките на няколко седмици.

Духовникът твърди още, че е жертва на тормоз и лошо нехристиянско отношение от страна на катаджии.

Паркиране

„Наскоро отидох във Видин. Имах работа до банката. Паркирах в една уличка, където нямаше знак, забраняващ това. Връщам се след 5 минути и гледам на предната чистачка сложена глоба за 50 лева за неправилно паркиране“, информира свещеникът. Завява, че заранта на 21 юни за честито първо лято отново го сюрпризирали. „Отидох в града за годишен профилактичен преглед при доктора. Вече съм на възраст и си трябва. Но вместо това щях удар да получа“, ядосва се Аверкий. Докладва, че първо го спрели на Сталийска махала от жандармерията. 

Поличба 

„Някаква проверка имаше. Добре се държаха, даже се извиниха за безпокойството. Пожелаха ми приятен път, ама все едно, че ми пожелаха неприятен път“, търси поличба в случилото се отецът. Признава, че след това спиране забравил да включи фаровете на колата си.

„Влизам в Лом. Сетих се за фаровете и ги запалих, но късно, явно са ме видели, защото няма и 50 м и ме спряха. Започна се едно заяждане с почти крясъци, с изрази, с грубо държание. Заповядаха ми да отварям багажника, все едно, че съм някакъв престъпник. Чудеха се за какво още да се заядат и накрая видяха брат ми, който седеше на задната седалка. Вторачиха се, че бил без колан. И хайде него глобиха с 50 лева и мене с още 50, че возя пътник без колан. С тия 20 лв. за фаровете общо станаха 120 лева“, пресмята 61-годишният клирик. Вчера в социалните мрежи той написа и името на служителя, написал глобите - младши автоконтрольор Благовест Владиславов от Районно управление-Лом. 

Вяра 

„За мен те глобиха вярата ми в българската полиция. Спирам да се моля за тяхното здраве, спасение и лека служба. Няма вече да уча хората да ги уважават, нито ще подкрепям протестите им за по-високи заплати. Ако знаете колко пъти в населено място, признавам понякога съм надвишавал с 10 км скоростта, карал съм с 60 да речем. Но покрай мен са профучавали лъскави джипове с над 120 км/ч, че даже и ми свиркат, че бавно съм карал.

Значи те летят, убиват хора, но тях не съм видял някой да ги спира и да ги глобява. А аз и брат ми застрашихме цялата държава - да ни одерат от нищожните заплати“, сипе огън и жупел игуменът на манастира „Св. Троица“. Предполага, че ядовете му сигурно идват от това, че колата му е много стара и с варненска регистрация. „А може и да не обичат свещениците тука в Северозапада, кой ги знае“, нарежда попът. 

Папата

„В католическа Европа между XIII и XV век е имало закон, че никой не може да се оплаче от папата. А сега в XXI век никой не може да се оплаче от полицията, която действа като инквизицията. А фишовете, които налага, не могат да бъдат оспорени в съда“, коментира Аверкий. 

Информира, че вече е уведомил за случаите владиката - Видинския митрополит Даниил, а даже обмислял да прекрати служението си в Северозападна България, където дошъл, тъй като има дефицит на свещеници. 

„Вече планирам да отида в центъра на града и да обявя гладна стачка заради този полицейски произвол“, закани се архимандритът. А за фишовете казва, че сега трябва „да си ги плати като поп и да ги отгладува“.