0

М ъж подаде сигнал до NOVA за некачествена храна и грубо отношение в дом за незрящи в София. След проверка институциите обещаха, че ревизия в менюто ще има.

Мъжът, който подаде сигнала, пожелал самоличността му да бъде скрита. Твърди, че преди да се свърже с екипа на NOVA е получил заплахи да не говори.

„Страхът е голямо нещо. Ти живееш в институцията, ти не живееш в собствено жилище, по някакъв начин се чувстваш зависим от тези хора”, разказва той. Твърди, че заплахите дошли от директорката на дома за хора със сетивни увреждания Йорданка Темелкова. „Заплашва, че ще ме вкара принудително в психиатрия или ще пише до Столична община да ме изгонят”, казва мъжът.

Некачествената храна е станала причината няколко души, от настанените в дома, да подадат сигнал до Общината. „Храната е под всякаква критика. Това са незрящи хора предимно и те не виждат тази храна. Не е вкусно. Почти се изхвърля храната. Всеки си купува нещо”, казва мъжът.

„Възможно е понякога да не е достатъчно вкусна, но това е рядко”, отговори Йорданка Темелкова, директор на дома за пълнолетни лица със сетивни увреждания в София.

След спешна проверка инспекторите от Столична община са установила проблеми.

„Обърнахме внимание към директора на социалната услуга да бъдат по активни и да активизират повече хора да участват при разработването на менюто, то да бъде малко по-разнообразно”, каза Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални дейности” при Столична община. Извън храната - част от настанените твърдят, че за тях не се полагат достатъчно грижи, не ги разхождат достатъчно.

От дома пък уверяват, че кабинетът на рехабилитатора е отворен.

* Източник: NOVA