0

С кандал се заформи заради изказване на съпредседателя на ДБ Христо Иванов. От формацията проведоха заседание на парламентарната си група в една от залите на парламента, но забравени камери и микрофони направиха сбирката публична. За излъчването на заседанието се разбра от фейсбук статуси на депутати от ГЕРБ.

"Ауууу, какви неща чух.... очите му даже не показват всичко. ДБ провеждат среща на ПГ в зала на НС с пряко излъчване на сайта и включени микрофони. Ивайло Мирчев, демократично ли е да заплашвате администрацията на НС?", написа в социалната мрежа председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и сподели снимка от събитието.

Спорният въпрос се движи около приемането на КПКОНПИ, казва съпредседателят Иванов на заседанието на ПГ на ДБ, записано от микрофоните в една от залите в Народното събрание.

"Корнелия Нинова не е свършила много важни неща", посочва още Христо Иванов пред своите, чува се ясно на записа.

Иванов разказа на депутатите си, че Тошко Йорданов заявил на преговорите, че ще гласуват за КПКОНПИ след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че ако "вие си направите бухалка, ние ще сме в коалицията в която тази бухалка ще я управлява."

Реалистично председател на КЕВР може да се избере на 12 август, казали от ПП, споделя още лидерът на ДБ. "Корнелия го раздава така, все едно тя иска да състави правителство", допълва Иванов.

По-късно Томислав Дончев от ГЕРБ изрази възмущението си, че гражданите биха имали очаквания на подобна сбирка да се говори за икономиката, за доставките на газ и други важни теми, а той чул от записа, че се говори само за "бухалки".

ЕТО ГИ САМИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ:

"Ива Митева се заяжда с писан текст. Спорният въпрос са измененията в закона за КПКОНПИ и е в две посоки. Както знаете ПП казаха: искаме този закон да бъде приет като предварително условие за това да приемат подкрепа. ИТН казват: Ама приемаме го знаково на първо четене, обаче второто ще го гласуваме, след като има избран кабинет, с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно самите ПП, в лицето на парламентарното им крило, а не на Лена Бориславова, а на парламентарното им крило, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тоест в съдържателната част от аргумента на има такъв народ може да се намери компромис по нея. Но Тошко казва: „Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите "бухалка", ние сме в коалицията, която ще управлява тази "бухалка". Иначе няма да ви гласуваме "бухалка", която после, да отидем на избори и вие да я контролирате”, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на закрита среща на партията.

Думите му обаче бяха записани от микрофона на камера, останал да работи след заседание на парламентарна комисия в същата зала, което е излъчвано на живо в интернет.

"Корнелия се хвана за измененията в КЕВР, тоест за решението на Конституционния съд и каза: Ние трябва спешно да изберем председател на КЕВР и така си реши въпроса, колко дълго практически може да държи мандата, казвайки, че на база на калкулации, които ПП са направили, гласуването за нов председател на КЕВР може да се състои на 12 август. Тоест тя национално отговорно, за да може да се избере нов председател на КЕВР ще държи мандата до 15 август, както е съобщила междувременно, като за целта ще трябва да се вкара решение, с което Народното събрание да си отложи отпуската", продължи Иванов.

"Корнелия го раздава все едно тя… тоест аз не казвам все едно, но иска да изглежда, че съставя правителство. Виждам следните проблеми. Значи от една страна, това, което е позитивно, е, че и ма процес. Тоест минахме точката, в която ПП отказваха изобщо възможността да се разговаря с "Има такъв народ". Тоест бяхме "меки китки", защото допускахме въобще възможността да се разговаря с "Има такъв народ". Това означава на практика, че те вече не могат да кажат: "Има такъв народ" са 100-процентова мафия, а ние сме 100-процентово бели". Тоест нещата започнаха леко да се размиват", заяви Иванов.

Според него това развитие е "в полза на покачването на вероятността да има правителство".

"В обратна посока обаче е фактът, че Корнелия Нинова едни много важни неща не е свършила. Беше много важно да се постави изначално въпросът кой ще води преговорите от страна на "Има такъв народ" и за какво ще се водят тези преговори", посочи Иванов.

"Има такъв народ сега, в момента получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват активите, които досега имаха. И срещу това според мен беше умно да се каже: "Добре, ако няма да си смените председателя на групата, поне назначете друг преговорен екип". И освен това, хайде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. В един момент Корнелия вчера каза, че не се знае дали те пак няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде: заповядайте "Да, България" приема членове", посочи Иванов.

"Възможността все пак да се адресира основният проблем на ПП, свързан с това с кого говорят и възможността изобщо да се излезе извън разговора за това кои са министрите на Слави, нали. Защото то оттам почва целият проблем: това за министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората, на които само той има доверие и т.н. Тоест Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и аз очаквам, че това нещо ще доведе до силен блокаж на втория етап. Нещо, което го видяхме и сега на тая среща, пристигнаха Тошко и как се казваше… г-жа Митева и почнаха да се държат, все едно нищо не се е случило, нагло, арогантно и т.н. Тоест за мен Корнелия, не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала важна възможност още в началото на преговорите да разчисти някои проблеми, които остават и подозирам, че следващата седмица ще доведат до фатално късо съединение. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов, или какъв министерски пост ще заеме Кирил Петков, или кои да са министрите на Слави", каза Иванов.

"Да се смени формулата как ще се състави кабинет", смята Иванов. "Например аз казвам: Дайте да определим един премиер и да му дадем малко повече време просто да си подбере екип, за да е ясно, че това няма да са някакви ставаници на партийни лидери, които пращат там едни хора", заяви Иванов.

"Да де, ама всичкото това намалява нейните шансове та да бъде вътре в състава на Министерски съвет и тя затова не иска изобщо да влиза в такъв тип предварителни разговори", счита Иванов.

"Казвам ви го това, защото го виждам като фактор, който поддържа висок конфликтния потенциал и не елиминира неговите проблеми. Може да има и някакви други неща. Но като цяло, с генерала като излязохме днес от тази среща, си казахме, че отиваме на избори. А изборите при този календар, за който говорим, ще бъдат на 16 октомври, това е, за да си планирате", заяви Иванов.

"Чакаме да видим какво в крайна сметка ще се конфигурира и ще се конфигурира ли изобщо. Основният проблем е ПП и "Има такъв народ", подчерта Иванов.

"Описвам ви различни фактори. Не мога да кажа към какъв сценарий се движим. Нито мога да вляза в главата на Кирил и Асен, нито на Тошко и Ивето, нито в главата на честно казано Корнелия", поясни Иванов, без да знае, че в залата има включена камера.