0

П рез юни 2023 здравното министерство влезе на проверка в болница "Лозенец". Поводът - тайният луксозен апартамент от 500 квадрата, до който никой от настоящето ръководство не е имал достъп. Това беше поредният скандал, който засягаше управлението на дългогодишния бивш директор Любомир Спасов.

"Това е моят работен кабинет, който съм ползвал от 2010 година. Той никога не е бил таен, както казват, това е лъжа", заяви проф. Спасов.

"Пространството с джакузито и сауната е почивното, което е 20 квадратни метра. Декларирам, че за всички неща ще понеса отговорност, ако някой докаже, че там са вложени държавни средства на болницата. Аз сам съм инвестирал", увери проф. Спасов.

"Това е част от релакса, за да бъдеш готов за следващия си пациент", каза бившият директор на "Лозенец".

Той коментира и извършването на трансплантации на донори идващи от други държави. "Трансплантациите са напълно законни, защото болница "Лозенец" има лиценз за извършване на трансплантации", заяви проф. Спасов.

"Това са хора от Молдова, Беларус, Украйна. Те идват с апостил, документ, който доказва това родство. Минават две граници с тези паспорти. Ако има измама, то тя е извършена на границата", посочи бившият директор на болница "Лозенец".  

По негово управление се развихри и скандал с фиктивни пациенти, от които болницата е източила 200 хил. лв. По думите на бившия директор тези пациенти са били разкрити от него и парите са върнати. 

"Аз преди да имам каквато и да било проверка от НЗОК съм възстановил парите, защото сме го установили ние и реално същия ден съм пуснал и писма до тези болници", заяви бившият директор.