0

 

Това, което ще се сложи на мястото на Паметника на Съветската армия (ПСА), трябва да е хоризонтално, да не скрива гледката към Витоша, каза пред „Телеграф“ големият скулптор Павел Койчев.

Той заяви, че не се занимава с паметници, защото за него това не е изкуство, колкото и от гениални майстори да са направени. „Не съм мислил какво трябва да има там, но при всички случаи не трябва да е високо“, добави 84-годишният творец.

Неговият колега Георги Чапкънов смята, че въпросът с МОЧА (б.р.: абревиатура на "монумент на окупационната червена армия", както е известен паметникът сред обществото), трябва да се реши по друг начин.

Скулпторът Георги Чапкънов - Чапа

 Скулпторът Георги Чапкънов - Чапа
Архив

„Много пъти сме седели с Чапа в ресторанта, който се намира точно срещу паметника, и сме го коментирали. Той казва, че няма значение какъв е поводът да се направи един паметник. Щом е там, значи трябва да носи памет. Самото название идва от тази дума. Паметник ли е, не се посяга“, сподели пред „Телеграф“ неговият приятел и колега Агент Тенев.

Фигури

Областният управител на София Вяра Тодева каза пред „Телеграф“, че до края на седмицата ще стане ясно какво е състоянието на скулптурите и барелефите на Паметника на Съветската армия. Това е срокът, в който трябва да получи доклада от обследването им.

Тя коментира, че на този етап не може да каже кога ще започне демонтажът на фигурите, тъй като не знаят колко са високи, колко тежат и дали са здрави. На базата на данните от обследването ще се прецени и къде точно да бъдат преместени, като една от идеите е новият им дом да стане Музеят на изкуството от периода на социализма.

“Първо там ще изследваме възможността. Имаме и други варианти, ако там по някаква причина не могат да се случат нещата“, каза тя. От думите й стана ясно, че решението на Столичния общински съвет касае само фигурите и барелефите, но не и постамента. Той би могъл да се превърне в основа на бъдещ нов паметник, а при необходимост може да бъде премахнат и изцяло.

Идеи

Една от идеите е на мястото на ПСА да се издигне мемориал на създателите на българската държава - Кубрат, Аспарух, Крум и Борис Първи. Друга идея е там да се издигне паметник на създателя на българската държава хан Аспарух. Не липсва и искането в зоната да не се издига нов монумент, а да стане част от Княжеската градина. Архитектурен конкурс ще определи какво ще замести ПСА.

Състоянието на Паметника на Съветската армия ще стане ясно до края на седмицата

 Състоянието на Паметника на Съветската армия ще стане ясно до края на седмицата
Бойко Кичуков

*Автор: Лео Богдановски, Владимир Христовски