0

С кулптура на легендарния бунтовник художник Николай Владов – Шмиргела бе поставена в градинката пред Софийска градска художествена галерия и Народния театър.

„Така тя попада при други две произведения на същия автор, с което се допълва както групата от негови монументални творби, така и галерията от скулптури на открито на Софийската градска художествена галерия“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Среда

„С поставянето на фигурата правим достъпни част от творбите на големия скулптор в градска среда. Благодаря на внучката на Шмиргела Юлия Банкова, която направи дарение за Софийска градска художествена галерия заедно с други негови произведения. Благодаря и на директора на СГХГ Аделина Филева за цялата организация за доставяне на фигурата“, посочи също столичният кмет.

Освен скулптурната фигура СГХГ, която се развива като пространство за експозиция на творби с висока художествена стойност, получи дарение и на още 30 пластики гипс, теракота, шамот, бронз с различни размери. Дарени са и две живописни платна на Светлин Русев и Георги Баев. От тази колекция галерията купува и две ранни творби на художничката Вера Лукова, съобщи Аделина Филева.

Изложба от теракота с произведенията на Шмиргела и Васка Емануилова ще бъде представена в едноименната галерия „Васка Емануилова". Експозицията ще може да се види през 2024 г.

Бунт

Шмиргела (1911 – 1999) е известен бунтар сред художниците и заради несъгласие с ръководството напуска Съюза на българските художници. По времето на социализма е директор на Националната художествена галерия и създава постоянната изложба от икони в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Той е от най-значимите художници и безспорен ас в родната скулптура. Работи като карикатурист и през 1931 г. започва да подписва творбите си с псевдонима, който идва от израза „откъдето мине, бръсне като шмиргел“.