0

П рироден феномен във Варна върна приятни спомени на местните, които бяха излезли на разходка в неделния ден по Крайбрежната алея. През последните дни морето се е отдръпнало с 10-15 метра навътре и така отново се е появил бившият Рибарски плаж. Пясъчната ивица бе изчезнала безвъзвратно след мощна морска буря преди 10 години.

Плажът отново се вижда и е възможен за посещение

 Плажът отново се вижда и е възможен за посещение
ПЕТЕЛ.БГ

Някогашният Рибарски плаж във Варна се намираше от южната страна на Първа буна и стигаше до края на пешеходната алея „Кап. Георги Георгиев“.

Поява

Появата му отново сега е феномен, който е предизвикан от рязкото изменение на налягането, резултат от локални термични и динамични причини в нееднаквото нагряване на земната повърхност и изтеглянето на морето поради движението на въздушните маси в свободната атмосфера и циркулацията на въздушните течения в системата на атмосферния фронт, смятат учените.

За съжаление плажът едва ли ще остане за дълго преди отново морските вълни да го погълнат.

Ярост

Преди близо 10 години мощна морска буря унищожи не само 70-годишния рибарски мостик там, но и сърф училището на Рибарския плаж. На мястото на разрушената стара сърф база, понесла неведнъж яростта на природните стихии, се появи нов и модерен център за водни спортове, който включва не само сърф училище, но и водолазна школа.

Има и нова площадка за отдих, снимки и наблюдение на Варненския залив. Според морските учени явлението, довело до отдръпването на морето, се нарича сейша или стояща вълна, след което отново се връща в първоначалното си положение.