0

Ш ествие от сградата на Община Перник до Двореца на културата и грандиозен спектакъл под мотото "Завръщането" поставиха началото на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.  

Събитието уважиха президентът Румен Радев, министри, народни представители, президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Ларс Алгел, посланици и др. 

Държавният глава отправи приветствие към жителите на Перник и гостите на града, в което заяви, че "Сурва" не е само настроение и дух, но и невероятен мост, свързващ народите. Той изказа благодарност към кмета на Перник Станислав Владимиров и екипа му за организирането на грандиозния празник. Радев подчерта, че макар проявата да не е провеждана в продължение на три години, е победила злото с помощта на нейните носители и пазители, в лицето на младите.  

В словото си по повод откриването на Международния фестивал "Сурва" кметът на Перник Станислав Владимиров подчерта, че зад страховитите кукерски маски се крият усмихнатите лица на техните майстори, изработили ги с много любов и труд. Владимиров отбеляза значимостта и популярността на мащабното събитие, като посочи, че все повече представители на европейски държави идват, за да го видят на живо, както и да участват.  

Президентът на ФЕКГ Ларс Алгел поздрави гостите на "Сурва". Карнавалът ни е по-нужен от всякога, за да свързва хората с различни култури, независимо от религията им, допълни той. 

Международният фестивал в Перник се организира от общинската администрация и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Маскарадната проява e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Тя популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други.