0

Б ългарската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ в Щутгарт, Германия, вече има собствен храм. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монс. Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург – Щутгарт на Католическата църква подписаха договор за покупко-продажба на храм „Св. Бонифаций”, намиращ се в Щутгарт на 20 юни.

Facebook

Гарант

Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата църква, храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642.054 евро. Цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 м2, която включва храм, прицърковна къща и зала.

Facebook

Закупуването на храма се осъществява изцяло със средства от държавния бюджет на Република България чрез дирекция „Вероизповедания“.

Facebook

История

Храм „Св. Бонифаций“, собственост досега на Католическата църква, се ползва под наем от БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ - Щутгарт, през последните 6 години. Църковната община през 2022 г. отбеляза своето 40-годишно съществуване. От 2014 г. енорийски свещеник е Негово Всеблагоговейнство протойерей Сергий Ненов.

Храмът е построен през 1934 г. и има изключителна историческа стойност за Католическата църква, тъй като той е единственият построен храм по време на нацизма, когато Църквата е била гонена и са разрушавани храмове. Храмът се намира в централната и една от най-стари части на града. Транспортните връзки са отлични както с кола, така и с обществен транспорт. Българите в Щутгарт и региона наброяват около десет хиляди, а в цялата провинция Баден-Вюртемберг са над 40 000 души.