0

Т ече ремонт на Обсерваторията в Борисовата градина. Той се очаква да приключи до края на 2024 година, като през това време поетапно ще бъдат ремонтирани куполът и двете сгради в двора, а също така ще бъде възстановен и фонтанът в двора. Това каза пред „Телеграф“ доц. Евгени Овчаров, ръководител на катедра „Астрономия“ към Физическия университет на СУ „Св. Климент Охридски“. От думите му стана ясно, че той ще струва около 850 хил. лева, като част от средствата са отпуснати от държавата, а другите са от дарители и благотворителни събития.

„До момента са налети пилоните пред входа на големия купол с идеята да се укрепи пропадането“, обясни доц. Овчаров. От думите му стана ясно, че е демонтиран най-старият телескоп на постоянен фундамент.

Предстоящо 

В близките месеци се очаква да бъде подменена обшивката на големия купол. „Тази година в топлите месеци ще бъдат реставрирани, консервирани и ремонтирани двете най-стари сгради – големият купол и сградата с часовника. Това включва укрепване на основите им, фасадите ще бъдат изцяло реставрирани в оригиналния им вид, дограмите ще бъдат сменени с дървени и капандури“, обясни той и добави, че до есента трябва да бъде ремонтиран покривът на голямата сграда, която е и най-използваемата.

Двор

Доц. Овчаров каза, че от 5-6 години го поддържат със собствени средства, но в рамките на реконструкцията ще бъде ремонтирана алейната мрежа, като и тук също ще се цели възстановяването й в автентичен вид. „Фонтанът с детето с кометата също ще бъде възстановен и ще заработи“, добави още той и уточни, че от доста години не работи, защото басейнът е пропукан.

Посетители

Заради дейностите в момента Обсерваторията е затворена за посетители. „Надявам се въпреки ремонта през септември-октомври да имаме отворени врати по случай Световния ден на астрономията, Европейска нощ на учените и други подобни поводи“, коментира той и добави, че тези събития се провеждат най-често на двора и в голямата сграда. Стана ясно още, че тя е трябвало да бъде на два етажа, но средствата са намалели и вместо втори етаж е направена наблюдателна площадка, която от десетилетия не се използва, но въпреки това ще бъде възстановена в рамките на проекта, тъй като в момента е опасна, обясни Овчаров.

Обсерватории

Четири са действащите професионални обсерватории в България. Първата е в Рожен, другата е в Белоградчик, третата се намира в Шумен, а четвъртата е Студентската астрономическа обсерватория - Плана. „Тя е на около 30 км от София. Към края на лятото, ако всичко е наред, ще открием нов модерен телескоп, а подобен, но по-голям заработва в роженската обсерватория“, обяви той. Ученият уточни, че освен тези има т.нар. народни обсерватории и планетариуми, като такива има в Бургас, Варна, Смолян, който трета година е в ремонт, Габрово, Ямбол.