0

Б одигард от НСО ще бъде проверен дали е издал маршрута на главния прокурор Иван Гешев по време на атентата, научи „Телеграф“ от разследването.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза вчера, че протоколът за взаимодействие между службите е спазен и в момента нямало данни да е изтекла информация, но „това се проверява“. По думите му имало много варианти да бъде проследен маршрутът на автомобила. „Изследваме всички възможности“, каза вътрешният министър. Той заяви още, че има заподозрени, но по-късно следователят и говорител на НСлС Мариан Маринов от мястото на взрива край самоковското с. Ковачевци отрече да има такава информация. „На този етап не мога да кажа, че има заподозрени“, отсече Маринов.

Бригада

Следователят увери, че е обследван всеки сантиметър от епицентъра на взрива във вилна зона Ярема. Извършен е оглед на цялата местност и на автомобила, в който е пътувал обвинител №1.

“Бригада от експерти обследва цялото асфалтово покритие около епицентъра, дървесната растителност и почвата. Беше претърсено за следи и веществени доказателства за взривно вещество. Назначена е експертиза, която ще покаже вида на взривното вещество, количеството, тротиловия евивалент и евентуално произхода - страната, от която е закупено. Извършен е оглед и на автомобила на главния прокурор“, обясни още Маринов. На място беше направен и следствен експеримент, за да се види накъде е била ударната вълна от взрива.

Частици

По делото за опита за покушение най-вероятно ще бъдат привлечени международни експерти за изготвяне на експертизите в хода на разследването, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Много неща бяха намерени - метални, дървени и пластмасови частици и дори камъчета. Всичко, което предполага наличие на следи от въздействието на взривно вещество, е взето и ще се изследва от вещите лица. Има и части от сачми“, каза още следовател Маринов. Иззети са и части от дървета, по които има поражения.

Фарът

„Взривната смес, използвана срещу кортежа на Гешев, е самоделна и е изготвена от изключителен профе-сионалист“, обясни зам.главният прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов, преди да влезе в МС. Според него извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път, уточни той. "Бомбата се е взривила с момента, в който автомобилът на Гешев се е изравнил с нея", твърди зам.главният прокурор. Взривната вълна е минала покрай предния десен фар на автомобила и предния капак. „Обикновен гражданин нямаше да бъде жив, бронираната кола и случайността са спасили живота на пътниците. Това категорично е опит за убийство”, каза още Сарафов и посочи: "Тук е засегната държавността и една институция". 

Позиция

„Телеграф“ потърси за коментар бившите главни прокурори Борис Велчев, Сотир Цацаров и Никола Филчев. „В България има страшно много хора, които са способни да коментират щедро неща, за които нищо не знаят. Аз съм се опазил от това, не го правя. Как да коментирам факти, които не познавам?“, каза Борис Велчев. Той е съгласен, че в историята ни не е имало такова посегателство срещу главен прокурор. „Нямам навика да правя подобни коментари, те са толкова очевидни, че не се налага да ги правя“, каза още Велчев.

Цацаров отказа коментар, а Филчев не вдигна мобилния си телефон.

Първи думи

Главният прокурор Иван Гешев направи първи официален коментар след инцидента. В профила си в Туитър той написа вчера: „Благодаря на главните прокурори на всички държави, които подкрепиха българската прокуратура. Адмирации към всички колеги, магистрати от цялата страна, които в днешния ден показаха единство и защитиха независимостта на съдебната власт!“