0

Б ългария отново има редовно правителство след. Правителството ще бъде оглавено от акад. Николай Денков. Той ще оглавява Министерския съвет в следващите девет месеца, след което поста ще заеме Мария Габриел. Ротацията на министър-председатели се случва за първи път в политическата ни история.

Правителството бе подкрепено със 131 "за", гласуваха 69 "против", а 0 с  "въздържал се". В кабинета ще бъдат включени 18 министри, премиерите ще бъдат двама - акад. Николай Денков и Мария Габриел, те ще бъдат и вицепремиери. Първо, министър-председател ще бъде Денков. 

Това е първият редовен кабинет от близо година, след като последният - кабинетът "Петков", подаде беше отстранен от власт след вот на недоверие, гласуван на 22 юни 2022 г. Страната беше управлявана от две служебни правителства от 2 август 2022 г. насам.

Изненадващо депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев гласува против кабинета. Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници, жадни за власт", написа той във Фейсбук. "Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първия вот на недоверие към това правителство... И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо!", допълни той.

"Бяха направени много компромиси и от двете страни, за да се осигури стабилност и перспектива за страната. Направихме го, защото сме убедени, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите и да придвижи напред европейското развитие на страната. България има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на безкрайно закъснелия бюджет за тази година", заяви камдидатът за премиер Николай Денков от трибуната на Народното събрание по време на дебатите преди гласуването.

Парламентът гласува кабинета "Денков-Габриел"
r r r
4

Той добави, че правителство се ангажира със следните приоритети:

- Да внесе спешно в НС редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците. 

- Да изпълни задълженията си по Управленската програма и да реализираме международните приоритети за влизане в Шенген и еврозоната.

- Да работи в тясно сътрудничество със социалните партньори за балансирано развитие на икономиката и на човешкия ресурс с фокус върху образованието, науката и иновациите. 

- Да работи в тясна координация с НС, включително за конституционната реформа, за промени в структурата на ВСС и прокуратурата.

Президентът Румен Радев също присъства на извънредното заседание на Народното събрание. В коарите той изрази надежда правителството да не предава националните интереси, както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели.

„Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция. Защото тя обезсмисли изборите, а те са основата на демокрацията”, посочи държавният глава.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "това правителство може да покаже, че съединението прави силата в добрия смисъл на думата, когато двама талантливи и доказали се хора, с управленски опит, могат да изведат с правителството си България напред".

Преди началото на заседанието граждани се събраха на протест пред сградата на Народното събрание срещу проектокабинета „Денков-Габриел“.

В района има засилено полицейско присъствие. Някои от протестиращите развяват български трибагреници, блокираха движението по бул. "Цар Освободител".