0

П олицаите вече няма да могат да крият самоличността и лицата си зад маски по време на протести като този срещу БФC, когато по време на мача между България и Унгария се стигна до сблъсъци с футболните агитки.

МВР готви законодателни промени след погрома на протеста на футболните фенове в София през ноември. Нововъведенията са свързани с охраната и организацията на масови мероприятия.

Пред депутати в парламента главният секретар на силовото ведомство Живко Коцев призна, че са необходими промени в наредби и инструкции, така че полицаите да станат по-разпознаваеми по време на протести или масови мероприятия.

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ НА АГИТКИТЕ: Хвърчат полицейски глави! (ВИДЕО)

„Тези знаци, които в момента са нерегламентирани, са недостатъчни. Искаме да бъдат обозначени на абсолютно всички помощни средства, включително и на каските. Така че да могат по-лесно самите сили да се разпознават”, посочи Коцев.

В МВР все още не са приключили всички проверки след протеста. Според столичната полиция 29-годишният Стефан Шикеров е отговорен за палежа на полицейския бус, въпреки че на този етап от разследването експертиза го оневини.

„Категорично заявявам, че в хода на нашата проверка по недвусмислен начин беше установено, че той е извършител на това престъпление. Вече какво сочи доказателственият материал е въпрос на допълнително разследване и по-конкретно становище на прокуратурата”, подчерта директорът на СДВР Любомир Николов.

Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че все още няма резултати за това как е действала полицията в Стара Загора по време на гонката с 58-годишния Павел Пенев, предаде Нова.

„До момента, докато трае проверката в „Инспектората” на МВР,  са отстранени двама служители от изпълнителския състав. Успоредно, са освободени от длъжност и от служба двама ръководни служители. Това е до момента. Проверката продължава”, подчерта Стоянов.