0

Д о дни ще има промяна в протокола, така че да се преценява кога е налице реална заплаха и не е необходимо да се евакуират училища, летища и други ключови обекти, които са предмет на такъв тип заплахи. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по повод заплашителните имейли с бомбени заплахи, които редица училища в страната получават от вчера.

Протоколът е от 2000 г. и затова днес свиквам междуведомствена група, която да го прегледа, за да може да се анализират реалните опасности, преди да се пристъпи към евакуация, заяви Демерджиев. По думите му това, което се случва в България, се случва с много европейски страни в момента.

Източниците на атака са едни и същи, подходите са едни и същи. Сигнализирали сме за това партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява да са регистрирани имейл адреси или да се ползват телефони, от които идват тези заплахи. Те работят по установяване на източника, така че се надяваме скоро той да бъде установен, изрази надежда Иван Демерджиев.