0

Д иректорите, разпуснали ученици заради бомбени заплахи днес, са в нарушение. Това заяви главният секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров.

„От петък (31 март), съгласно заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, има въведена нова процедура за реакция при такива заплашителни имейли. Съгласно нея решение се взима от МВР, а не от директорите на училищата", поясни Тодоров. 

„Още сутринта при получаването на имейла дадох разпореждане да не се спират учебните занятия, тъй като самото съобщение беше анализирано и се прецени, че няма основание за някаква опасност. В последствие, ако в нарушение на разпреденото и отбелязаното в процедурата, директорите на училищата спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена съответната административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане”, каза още главният секретар на МВР.

Припомняме, че рано сутринта от СДВР съобщиха за изпратени заплашителни мейли до 10 училища в София. Две от тях преустановиха учебни занятия. Директорът на 119 СУ Диян Стаматов оповести какво е съдържанието на мейлите. 

По-последна информация поне 50 училища в столицата са били заплашени за поставено взривно устройство. Заплахи са получени и в няколко университета. 

Сигнал за взривно устройство е подаден и за 179 ОУ в село Доброславци, където 4 и 5 април са обявени за неучебни. 

Сигнал за бомба е получен в основно училище "Димитър Димов" в Пловдив. Децата са били изведени веднага и е информирана пловдивската полиция. Служителите на реда действат в момента, както са разпорежданията по протокол.

Тодоров е разпоредил до края на деня всички директори да бъдат запознати отново с процедурата и да се подпишат под нея. 

През миналата седмица имаше десетки сигнали за взривни устройства в училища в областите Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София, като имейлите бяха почти идентични. Част от сградите бяха затваряни, а учебната дейност беше прекратявана.