0

В черашната бурия предизвика сериозни щети върху сградата на Народния театър според ръководството те са за милиони левове. В момента се оценяват точният размер на загубите от комисия, назначена от директора Васил Василев.

Вчера публиката е била изведена по време на спектакъла "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", който се играе на камерна сцена. За щастие, нямаше заплаха нито за актьорите, нито за публиката, нито за техническия персонал, разказват от театъра. Сцената на четвъртия етаж не е пострадала.

Основен ремонт на театъра не е правен от 46 години. Преди четири години е имало козметичен ремонт, който е глътнал няколко милиона лева, но е бил само замитане на видими проблеми под килима, коментират от трупата.

По думите им сградата, която е паметник на културата и е уникална, има сериозни проблеми, които трябва да се отстранят с един много тежък ремонт. От театъра се надяват, че ще се активизира такъв с всички сили Министерството на културата и държавата, в лицето на правителството. Подобен ремонт не е финансово по силите на Народния театър, заявяват от театъра.

"Първо смятаме, че трябва да реагира държавата и ще мислим междувременно дали е необходимо да се обърнем към хората с молба за помощ", допълват от театъра. "Направили сме всичко необходимо да осигурим нормалната работа на театъра. Така че довечера, и въобще, да има представления по програмата и да посрещнем нашата публика. Целта е да не усетят дискомфорт - нито актьорите, нито публиката", казват още от ръководството на театъра.

 

Притеснението на театралите е, че тепърва навлизаме в есенния сезон, а следва и зима, за която се знае, че няма да бъде лека. Затова трябва да се предприеме действие за авариен ремонт, а след това - и за сериозен ремонт, допълват от Народния театър.

Гръмотевичната буря с проливен дъжд и градушка колкото грахово зърно се разрази над София минути след 18 ч. Над 190 сигнала бяха получени в аварийната служба на Столична община. Обработени са над 120 от тях, като се работеше заедно с пожарната за отстраняването им. Имаше много сигнали за паднали клони на дървета и завирени участъци. Критично беше по трамвайното трасе на бул. "Стамболийски", но проблемът беше бързо решен. Лъвов мост беше затворен за няколко часа", заяви Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и первенция" към Столична община на брифинг пред медиите.