0

О бсъдихме въвеждането на ясна система с паник бутони и видеорегистратори, както в таксиметровите автомобили, така и във всички превозни средства, които извършват обществен превоз. Това заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който се срещне днес с представители на таксиметровия бранш.

Гарантирането на безопасността и сигурността на всеки, който изпълнява служебните си задължения, е приоритет на държавата, увери Алексиев. 

Той подчерта, че начинът на въвеждането на паник бутоните и видеорегистраторите предстои да бъде изяснен в детайли и облечен в нормативен акт, както и дали държавата ще отдели публично финансиране за това.

Коментирахме и мерки за стопиране на нерегламентирания превоз, посочи още Алексиев.

Повод за срещата на министъра с таксиметровия бранш е фаталния побой в събота, след който почина таксиметров шофьор в столичния квартал „Разсадника“.

В срещата участваха и представители на професионалното ръководство на МВР. По време на разговорите са обсъдени мерки за подобряване на сигурността и безопасността на таксиметровите водачи, най-вече чрез въвеждане на паник бутони и видеорегистратори в таксиметровите автомобили, за които настояват от бранша, съобщи БТА.

Представителите на таксиметровият бранш изразиха задоволство от резултатите от срещата и припомниха, че исканията им може да бъдат изпълнени чрез промяна единствено на подзаконови нормативни актове, без да са необходими изменения в законодателството.