0

С лед като двама работници с флекс три дни рязаха ръката, главата и телата на фигурите на Паметника на съветската армия, стана ясно, че на помощ идва и кангото, за да разбие бетона, налят в ботушите на съветския солдат. 

Това става ясно от съобщение на Областната администрация, с което уведомява обществото, че е извадила документацията за демонтажа и я е предала на парламента и на Административния съд. От там разясниха как ще продължи премахването на фигурите от монумента и показаха снимки на пукнатините на върха. 

Областна управа на София

В 11:00 часа на 14 декември Областната администрация на област София предостави всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника на съветската армия. Документите ще бъдат предоставени и на Административен съд София-град на 15 декември, съгласно тяхно определение, посочиха от областната управа.„

Областна управа София

От там допълват, че "категорично се противопоставят на опитите на политически лица да въвеждат в заблуждение българските граждани, като разпространяват невярна информация, нарушават закона и упражняват натиск върху изпълнителите на дейностите по преместване на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на съветската армия".

Областна управа на София

От Областната администрация уверяват още, че демонтажът върви при стриктно спазване на одобрения от Столична община План за безопасност и здраве.

"Съобразно този план фигурите се разглобяват в максималната възможна степен според начина на тяхното първоначално съединяване. Изграждането на монументи от многобройни отливки е обичайна практика – така например при сглобяването на статуята на Св. София са използвани над 150 отделни масивни части. Само там, където е невъзможно оформянето на блок до пет тона или са налице други причини, се използва специализирана техника за отделяне на елементите по схема, която гарантира тяхното последващо събиране. Според резултатите от обследването, фигурите на ПСА трябва да разчленени на две части от кръста нагоре – половина на торса и главата и другата половина. Запълнените с бетон крака също се разделят от кръста надолу и се демонтират поотделно, като първо се открие бронзовият цокъл и се разруши бетонът в основата.

Областна управа на София

Създадена е схема на временна организация за безопасността на движението по транспортни и евакуационни пътища и пешеходни пътеки на строителната площадка и подходите към нея", казват от областната управа.

Демонтираните елементи се извозват до поземлен имот с местонахождение област София, Столична община, град София, район "Панчарево", с. Лозен, местност Джуджин азмак.