0

П рез януари 2023 г. ще бъдат предоставени първите GPS устройства на деца със специални образователни потребности в София по програма на Столичния общински съвет. Това стана ясно на брифинг на председателя на градския парламент Георги Георгиев, на който присъстваха и общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС. Поводът е случаят с изчезналият преди дни момче с аутизъм в Перник- 12-годишният Сашко.  

Внасяме доклад в СОС в допълнение на вече работещата иновативна програма за подкрепа на близки на хора с деменция и Алцхаймер като предоставяме устройства с възможност за проследяване за деца със специални образователни потребности, каза Георгиев. Предложението за разширяването на програмата е подкрепено от всички политически групи в съвета. То ще бъде подложено на гласуване на следващото заседание на съвета.

Предоставяме напълно безплатно часовник или устройство, което може да бъде закрепено за дрехата на детето, подходящо за деца с аутизъм. Столичната община поема и месечните разноски за мобилните данни, подчерта Георгиев, цитиран от БТА. Той обясни, че приложението на съответното устройство ще може да се свали на телефона на родителя, след това се задава зона за безопасност, при напускането на която родителят ще получава съобщение, че детето не е в зоната. Устройството дава възможност за SOS обаждане чрез по-продължително задържане на бутона на устройството, като могат да се набират два въведени от родителите номера. Същото се отнася и за часовника, който е с повече функции и опцията за обаждане е чрез натискане на бутон, обясни Георгиев. Като допълнение към мобилния телефон е възможността за принудително обаждане от родителя. Тоест, ако родителят звъни, но детето не отговаря, се инициира принудително обаждане, при което започва разговор на високоговорител. Така хората наоколо могат да чуят и съответно да се намесят и реагират. Детето също като чуе познатия глас на родителя, се успокоява и също може да реагира, каза Георгиев. Целта е да гарантираме безопасността на децата и спокойствието на техните родители, допълни той. 

При кандидатстването за устройствата родителите трябва да предоставят медицинска епикриза на детето, която в най-кратки срокове, до три седмици, ще бъде разгледана от комисия. Кандидатстването ще може да започне в средата на декември, а първите устройства ще бъдат предоставени през януари 2023 г.  Ако това ще даде дори малко спокойствие на родителите, то значи тази програма си струва, каза още Георгиев.