0

В над 1000 населени места все още няма ток. Това е нещо, което може да се предвиди, но няма как да се предотврати в сроковете, в които може да се реагира. Още от вчера всички областни управители направиха срещи на координационните си щабове. Това обясни премиерът Николай Денков след извънредно съвещание в Министерския съвет.

ЗАРАДИ ТЕЖКАТА ОБСТАНОВКА: Денков свиква извънредно съвещание на кабинета

Министър-председателят свика извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

От думите му стана ясно, че е обявено бедствено положение в Силистра, Разград и Шумен.

"Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но това значи наличните екипи да имат достатъчно време, за да отстранят всички стотици повреди по електрозахранването", допълни той.

Над 100 човека са били освободени от снежни капани благодарение на различните институции.

“Продължават да се разлистват пътищата, но в някой области е по-трудно. В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко в следващите часове”, добави Денков.

Той напомни, че преди два дни експертите от НИМХ са предупредили, че предстои влошаване на времето и комбинация от тежък, мокър сняг и ветрове.

На въпрос защо граждани стоят на студено и тъмно не само в София, но и в цялата страна, Денков посочи: “Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Трябва време, за да се отреагира на авариите. В момента събираме информация от цялата страна. Ток няма, защото са скъсани жиците”, каза той.“Не знам как си представя Пеевски ролята на премиера. Призовавам го да излезе със снегорини и лопати и да изчисти снега”, поясни той и подчерта, че работата на институциите е да осигури координацията на целия процес.

Денков уточни, че водят разговори с областните управители и най-големият им проблем е “това, че не е спрял снега и вятъра и от това не могат да работят аварийните екипи”.

Припомняме, че премиерът акад. Николай Денков свика извънредно съвещание в Министерския съвет днес във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области, съобщиха от правителствената пресслужба.

* Източник: dariknews.bg