0

П равят експертна оценка на състоянието на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия в София. Въз основа на нея ще бъде изготвен проект за преместването им и той ще бъде съгласуван с Министерството на културата, съобщи областният управител Вяра Тодева. Това е следващата стъпка, след като беше поставена ограда, тъй като експертиза е показала, че има елементи, които представляват опасност за минувачите. 

Провокации

От областната управа коментират още, че са крайно несъстоятелни претенциите на определени политически субекти за „скришни и подмолни действия“ и липса на експертни становища.

“В изпълнение на заповед на директора на дирекция „Общински строителен контрол“ от 27.07.2018 г. за Паметника на Съветската армия е изготвена конструктивна експертиза за състоянието и носимоспособността на конструкцията”, припомнят от институцията.

От там заявяват, че се противопоставят на всякакви форми за натиск върху нейната дейност, която е основана на стриктното спазване на закона и уверяват, че всички действия по изпълнение на решението на Столична община за преместването на паметника са били и ще бъдат публични и прозрачни.