0

С обственици на пунктове за годишни технически прегледи усилено мъдрят как да продължат да пускат замърсяващи автомобили по пътищата срещу почерпка.  Причината е, че държавата стегна примката около епидемичните схеми с газовете от ауспуха, а краят на шашмите вече има и ясен срок – 22 юли. 

Дотогава всички пунктове в страната ще трябва да са свързали уредите си чрез защитена и криптирана връзка със системата на „Автомобилна администрация“ (позната още като ДАИ). Години наред данните от спирачния стенд, газоанализатора и димомера минаваха през служителя в пункта, който ги пращаше до ДАИ. Така срещу няколко банкноти на ръка той можеше да промени тези данни и да издаде екостикер на возила със замърсяващи двигатели или дори неизправни спирачки.

Промяна

От години транспортното министерство търси начин да прекрати тази практика чрез свързване на уредите директно със сървърите на ДАИ, елиминирайки човешкия фактор в пункта. Забавянето бе заради недоволство в пунктовете заради необходимостта да се закупят нови уреди, тъй като редица стари не позволяват инсталация на необходимия софтуер. Затова държавата даваше редица отсрочки, но крайният срок вече е закован за 22 юли.

Напредък

Според източници на „Телеграф“ към момента около 560 пункта от общо 1090 са свързани със системата на ДАИ съгласно новите условия. От министерството са категорични, че повече отсрочки няма да има и след изтичането на крайния срок несвързалите се пунктове ще останат без връзка и съответно няма да могат да издават екостикери. По тази причина вече са хванати опити на определени пунктове да се разработят методи за заобикаляне на новите правила. Новата схема включва свързване по новите стандарти и след това разбиване на защитената връзка с цел захранване на компютрите на ДАИ с фалшиви данни от прегледа. От министерството са категорични, че засега опитите са неуспешни.