1

П резидентът не каза на база на какво е взел решение да отхвърли кабинета "Кожарева". Не съм видяла директни връзки на Калин Стоянов, които да съществуват, всичко са слухове. Радев е имал информация какво ще се случи, списъкът с министри му е бил изпратен предварително. Разигра се спектакъл. Това каза в студиото на "Здравей, България" политологът доц. Татяна Буруджиева.

"Как ще се успокои нацията, дори да не е Калин Стоянов? Дълбоко се съмнявам, че ще се намери министър-председател, който да се съобрази с искането на Радев. Отхвърлянето на Стоянов би означавало подкрепа за президента, което не всяка партия би приела", допълни тя. 

От своя страна политическият анализатор Слави Василев смята, че Радев е върнал топката в НС, защото "депутатите са забъркали каша". "Цялата държава е във въртележката на конституционните промени, все още се учим ходом. Подписът е на президента, отговорността за този кабинет е негова. Има реални аргументи, които показват връзките на Калин Стоянов с Пеевски. Вътрешният министър може да повлияе на резултатите на една партия. Министърът взе да говори много по-политически, откакто е в служебен кабинет. Радев взема отношение относно апетитите на Пеевски да командва задкулисно. Има огромно нежелание в кандидатите по "домова книга" да заемат поста служебен премиер, за да не бъдат компрометирани политическите им кариери", коментира той. 

На свой ред политологът Милен Любенов сподели, че не може да си даде отговор на въпроса защо е толкова важен Калин Стоянов. "Ако хипотезата е вярна и Пеевски може да влияе на кандидат-служебния премиер, може да бъде избран и друг. Кожарева можеше да вземе друго решение, такива бяха и обществените очаквания, не виждам защо трябва да се поставя под риск работата на служебния кабинет с налагането на подобна кандидатура. Логиката на едно служебно правителство е да бъде създадено бързо, за да се организират изборите", отбеляза той.