0

Г ърция готви пакет от ограничителни мерки за краткосрочното отдаване на ваканционни имоти заради неимоверния скок на цените, и то най-вече в градовете. Така държавата се опитва да предпази обикновените наематели от високите цени, а това ще засегне и доста наши сънародници. Подобни практики вече има реализирани в световни дестинации като Венеция. Мерките ще бъдат въведени вероятно след края на настоящия сезон, който се очаква да бъде рекорден. Идеята е мерките да не възпрепятстват бизнеса.

Според експерти тези мерки ще засегнат и наши сънародници с имоти в южната ни съседка, въпреки че все още не е ясно до каква степен.

Решението на гръцките власти да регулират пазара за краткосрочни наеми, особено в Атина, изглежда сериозно, след като лично премиерът Кириокас Мицотакис говори по темата в началото на месеца.

„Проучваме пазара на Airbnb главно в Атина, за да видим дали можем логично да ограничим краткосрочните наеми, за да освободим повече имоти за дългосрочно наемане“, каза той пред журналисти.

Нощувки

Едната от посоките, в която се обсъждат мерките, е ограничаването на дните през годината, през които един имот може да бъде отдаван на краткосрочен наем.

Първата голяма стъпка предвижда да се определи географско зониране на ограниченията. На второ място ще се въведе лимит и недопускане на краткосрочни наеми на повече от два имота за един данъчен регистрационен номер (AFM). Това означава, че един собственик не може да отдава повече от два имота, като всеки един от тях трябва да бъде отделно деклариран.

Ще се въведат и времеви ограничения. Няма да може да се отдава краткосрочно имот за период, по-дълъг от 90 дни в годината. Ако имотът се намира на остров с по-малко от 10 000 жители, срокът се намалява до най-много 60 дни годишно. Въпреки това, ако годишният доход на собственика е по-нисък от 12 000 евро, максималният период на краткосрочен наем може да бъде удължен. Това обаче надали ще се отнася за наши сънародници, предвид че те не декларират доходите си в Гърция.

Въвеждането на мерките обаче е деликатен процес и трябва да се обмисли, каза премиерът, търсейки баланс между интересите на туристическия бизнес и обикновените граждани.

Презастрояване

Другата мярка, която предприема страната, е свързана с ограничаване на строителството в крайбрежните зони. Заради туристическия и инвестиционния бум гръцкото крайбрежие е обект на хиперзастрояване. Според цитиран от агенция Ройтерс доклад на омбудсмана на Гърция Андреас Потакис се напомня, че около 33 милиона туристи са посетили страната през 2023 г. – с 5 милиона повече от предходната година. В доклада си обаче омбудсманът предупреждава за нарастващите рискове за околната среда и призовава за спешна реформа.

Плажове

Още преди началото на сезона властите затегнаха и правилата по плажовете, насочени към подобряване на обществения достъп до крайбрежието. Новите мерки са в резултат на големите протести миналото лято на местни жители, т.нар. движение на хавлиите, които се оплакаха, че нямат свободен достъп, за което „Телеграф“ вече писа. Новите мерки влязоха в сила веднага, а спазването им се следи с дронове и дори сателитни снимки.

След сезона

Всички промени, които се придвижват напред, ще бъдат направени след летния сезон, за да не се наруши индустрията, коментират от изданието „Катимерини“. Това означава, че това лято вероятно ще е последното, в което секторът ще работи при сегашния режим. Въз основа на данните, събрани наскоро от компанията AirDNA по поръчка на изданието, през първото тримесечие на тази година ръстът на имотите за краткосрочен наем само в Атина е бил 18,5% на годишна база. Подобно е положението и в Солун, както и в туристическите зони.

Рекордни имотни цени

Туристическият бум носи след себе си растеж и на продажните цени на имотите в страната. Освен рекордни продажби по суперскъпите дестинации като столицата Атина и островите ценовият шок е осезаем и в северното крайбрежие на страната, където купуват и почиват предимно наши сънародници. Ако допреди 3 години можеше да се намери сносен имот близо до морето на цена дори около 1000 евро на квадрат, то от миналата година насам цените са двойни и вече прескочиха 2000 евро. Пазарът вече пробва и по-високи цени, като тенденцията се запазва. В сравнение с 2017-а ценовият скок е вече над 60%.