0

Н азначиха охрана на министъра на електронното управление Александър Йоловски, научи NOVA. До решението се е стигнало след получени заплахи.

Охраната е поискана от него, след като е бил разпитан в прокуратурата за получени заплахи, свързани с работата му, към него и неговото семейство. 

Министерството на електронното управление започна наново удостоверяването на машините, за да могат да се използват на балотажа. „В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски“, уточняват оттам след решението на Върховния административен съд, че машинното гласуване е било отменено законосъобразно за първия тур, но незаконносъобразно за втория. 

Причината бе, че процедурата по сертифициране е трябвало да бъде извършена от министъра, а не да бъде делегирана на зам.-министъра на електронното управление. Министерството поиска ЦИК да разреши пълна публичност на процеса по удостоверяване на машините и кани ДАНС, партии и неправителствени организации да наблюдават всяка стъпка.