0

Д есетки трупове на кучета и птици шокираха работещите в търговско-промишлената зона на Враца на 1-ви май. Телата на мъртвите животни били пръснати из цялата лица „Драган Цанков“, на която се намират складове, най-вече за хранителни продукти.

Търговците веднага подали сигнал на спешния телефон 112. На мястото са изпратени екипи на полицията и агенцията за безопасност на храните. Пристигнали и екозащитници. Взети са проби от умрелите животинки, които са изпратени за изследване в специализирана софийска лаборатория.

Според експерта в община Враца д-р Йордан Тодоров, четириногите, гълъбите и врабчетата са погълнали силна химическа отрова. Предстои да се разбере, кой им я е дал с някаква храна.

По ирония на съдбата като отровителка беше набедена жена, която редовно храни бездомните кучета в района и дори им е дала имена. Тя била видяна да поставя храна на земята при прегледа на записите от камерите за видеонаблюдение. Обидена от нападките, с които била засипана в социалните мрежи, тя смята да си търси правата по съдебен път.

Заради опасността препаратът да бъде разнесен и още животни да станат жертви, районът е дезинфекциран, а хората, които са минавали по улицата са помолени да почистят обувките си с белина.

По повод масовото отравяне е образувано  е досъдебно производство по чл.325Б от НК. Това престъпление се наказва със затвор до 3 години и глоба до 5 хиляди лева.