0

Н езабавни преводи и в евро в рамките на 10 секунди между различни сметки ще могат да се правят, след като България влезе в еврозоната. Това предвиждат промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, публикуван за обществено обсъждане. В момента такава възможност у нас има за плащания в лева. В началото на тази година, когато Съветът на ЕС прие регламент за незабавни плащания, който засяга както бизнесите, така и физическите лица, се въвежда тази услуга и у нас. Това означава, че вече можете да правите преводи в евро в рамките на 10 секунди, ако оперирате в държава от ЕС и Европейското икономическо пространство. Това важи по всяко време на денонощието, дори в извънработно време.

Мерки

Също така се предвиждат мерки за ограничаване на размера на таксите, които налагат банките за предоставяне на тази услуга. Причината е, че при нея реално в банката, която ще изплаща наредената сума, са блокирани средства за тази цел до получаване на парите от изпращача. Това са допълнителни разходи както за обезпечаване на тези разплащания, така и за проверка на данните на наредителя и получателя на средствата, което може да оскъпи тази услуга, обясни Десислава Николова, финансов експерт от „Моите пари“.

От датата на въвеждане на еврото в Република България ще бъде преустановено функционирането на оперираната от БНБ платежна система за брутен сетълмент в реално време РИНГС, предвиждат промените.

Капитал

Друга промяна предвижда, в случай че платежна институция използва средства от собствения си капитал за отпускане на кредити, свързани с платежните услуги, размерът на тези средства не може да е по-голям от превишението на собствения капитал на платежната институция над нормативно изискуемия му размер. Предложената промяна ще подпомогне осъществяването на надзор от страна на БНБ, пише в мотивите към проекта.