0

С лед обявяването на новите министри в служебния кабинет от "Продължаваме Промяната" се обявиха против някой имена в новия кабинет. Това са министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на правосъдието г-жа Павлова и техния представител в МС Георги Гвоздейков, който изключиха от партията.

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: Служебният кабинет - готов! (НА ЖИВО)

"Ние сме възмутени, ние сме абсолютно взривени и за нас това е абсолютна подигравка", каза Кирил Петков пред президента Румен Радев.

Един служебен кабинет има цел да постигне безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов за служебен вътрешен министър е провокативен и обида в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Той е ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ, няма собствено мнение. Изборът му показва абсолютна наглост, каза Кирил Петков.

"Г-н Мундров е министърът, който беше подменен в последния момент и който никога не беше дискутиран, така че да бъде приет. Това показва ярко политическо оцветяване по най-лошия начин. Двамата министри, от които ще зависят независимите избори, са отговорност на ГЕРБ. Може да имаме само хартиена бюлетина и купен вот в голям мащаб. Ние сме взривени от това предложение", коментира той.

Според него предложената за служебен правосъден министър Мария Павлова е заместник на Борислав Сарафов, който е "олицетворение на превзетата държава". "Това решение показва пълно оцветяване на този кабинет и е обида за нас, означава, че няма да има безпристрастно правосъдие", смята Петков.

След изявлението си Кирил Петков и останалите съпредседатели на ПП-ДБ напуснаха залата. 

В служебния кабинет няма членове на ГЕРБ. Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите. Това заяви Томислав Дончев по време на представяне на кабинета „Главчев“. Той посочи, че очаква да се организират честни избори.

Кабинетът "Главчев" е добре балансиран с представители, които добре балансират между трите управляващи формации - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. В него фигурират имена, които през годините са били свързвани с тях. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на консултациите за избор на министри в служебния кабинет ''Главчев".

По думите му след анализ ще се разгледат биографиите и политическите връзки на всички предложени служебни министри. "Може би се подготвя втора тройна коалиция, по-строго балансирана и комбинирана. Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че ще проведе честни и свободни избори. Ако изборите са 2 в 1, е хубаво всички политически сили, които искаме да има висока активност, да предприемем стъпки да накараме хората да излязат и да гласуват. Имаме златен шанс да успеем да обърнем хода на историята в полза на България. Крайно време е да имаме българско правителство, което да отразява интересите на цялото общество", коментира той. И допълни, че тъй като ПП-ДБ имат поне четирима представители сред предложените министри, реакцията им е лицемерна. 

Съвсем логично е да има съмнения за партийно влияние в този служебен кабинет и то няма как да е по друг начин заради начина, по който е конструирана Конституцията. Бих казал, че този кабинет е на ПП-ДБ и на Христо Иванов. Защото Димитър Главчев го избраха с техните гласове за председател на Сметната палата. Това коментира на консултациите при президента Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.