0

Ш ефът на РДНСК - Пловдив е уволнен. Инж. Мария Дончева вече не е на този пост.

 На оперативка в понеделник тя е обявила пред колегите си, че напуска поста, а днес е пътувала до София, за да получи заповедта за отстраняването й, пише „Марица“.

Началникът на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Пловдив се прости с поста си след нарочна петиция, се казва в публикацията.

Като най-вероятна причина за свалянето й се сочат сигналите, които бяха подадени срещу нея от местна неправителствена организация.

През юли нейният лидер Асен Костов организира петиция за отстраняването й, обвинявайки я, че от РДНСК не са открили нито една нередност, въпреки многобройните сигнали за незаконно застрояване на Пловдив, допълва „Марица“.

Последният случай, в който имаше брожение срещу шефката на дирекцията беше през май тази година. Тогава  пловдивският Административен съд отмени ПУП - ПРЗ, с който се дава право за строеж на девететажни бетонни кули на ул. „Асен Христофоров“ в „Южен“.

Тогава Мария Дончева отказа да спре строежа, обяснявайки, че решението на АС не е влязло в сила, тъй като срещу него са подадени касационни жалби.

Тя се аргументира още, че разрешението за строеж не може да бъде отменено, тъй като е влязло в сила и не са констатирани нарушения.

"Шефката на РДНСК г-жа Дончева плати с поста си за упорството си", написа във Фейсбук страницата на НПО-то Асен Костов. Според запознати има два варианта за наследник на инж. Мария Дончева. Единият е вътрешен човек от регионалната дирекция в Пловдив,  а другият кандидат е фаворит на министъра на регионалната развитие, допълва изданието.