0

Р емонтът на пътя от град Белица до курорта Семково приключи успешно. Половин век шосето не бе пипано, но сега по него спокойно могат да пътуват туристите от страната и чужбина, за да се озоват в едно прекрасно кътче от Рила планина, което ухае на диви ягоди и шишарки.

Кметът на община Белица Радослав Ревански и екипът му искат да превърнат курортното селище в притегателен туристически център и да върнат старата му слава.

История

Това място дълги години е гордостта на партията, на БКП, създала курорта през 1963 година. Това е направено с идеята над град Белица да е перлата на туризма в цяла Югозападна България, а Банско и Разлог да имат само поддържаща роля.

След 1989 година обаче инфраструктурата се занемарява и остава да привлича туристи само невероятната природа. Така е допреди няколко години. Сегашната управа на община Белица работи усилено за подобряването на курорта.

Собственост

Местната власт иска да получи собствеността върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, за да развива курорта. Идеята е курортният комплекс да заприлича на австрийски зимен курорт с построяването на малки къщи от дърво и камък. Ще се обособят нови зелени оазиси, кътове за отдих на туристите. Обсъжда се идеята да се използва просеката на сегашния влек, за да се изгради модерен лифт. Водят се преговори с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество. Целта е да се осигурят по-добри условия и да се гарантира по-качествено обслужване на туристите. Амбициите на общинското ръководство са туризмът да даде тласък на икономическото развитие на малката община.

Подкрепа

В началото на 2018 година община Белица направи още една крачка за възраждане на курорта Семково. Тогава местният парламент гласува решение курортният комплекс да стане селищно образувание с местно значение в землището на град Белица.

„Всичко, което зависи от мен като кмет и от Общинския съвет за бъдещото развитие на курорта Семково, е сторено. Сега на ход е държавата, очаквам подкрепа, за да превърнем това място в магнит за туристите и от страната, и от чужбина”, твърди градоначалникът Ревански.