0

О бщините също ще могат да връчват електронни фишове на нарушителите на пътя. Това ще става възможно при плащане на данъците например или при получаване на друга административна услуга.

Това предвиждат част от промените в Закона за движението по пътищата, които депутатите гласуваха на първо четене. Народните представители одобриха 4 проекта – 1 на ГЕРБ-СДС и 3 на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

С този на ГЕРБ-СДС се дава възможност Пътна полиция да има пълен достъп до камерите в града.

Санкции

Санкции ще се налагат за превишена скорост, преминаване на червен светофар или при шофиране в насрещното. 70% от приходите от наложените глоби от тези нарушения ще остават в бюджетите на общините. Органите на МВР ще проверяват документите за самоличност и книжките както на водача, така и на пътниците и ако имат невръчени електронни фишове за нарушения, ще им ги дават.

Предложенията на Божидар Божанов от ПП-ДБ залагат премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани справки в централизирани регистри. В момента на стъклото на колата се лепят стикерът от Гражданската отговорност и годишният преглед. Сред другите идеи е отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и заплащане на глоби онлайн, без да се налага те да бъдат връчени присъствено.

Забрана

Колегата му Настимир Ананиев предвижда глоба от 1500 до 2000 лева за всеки, който кара кола без книжка. Същото ще важи и за собственик на автомобил, длъжностно лице и водач, който предостави колата си на неправоспособен водач или на такъв, употребил алкохол и наркотици. При повторно нарушение глобата ще бъде от 2500 до 3500 лева. В рамките на една година за младите шофьори има забрана да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта – между 22,00 и 6,00 часа сутринта. Всеки, преминал неправилно през прелез, го грози глоба от 3000 лева и 12 месеца без право да управлява МПС.

При дебатите депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов предложи в учебните програми след 9-и клас да се включи изучаването на правилника за движение по пътищата. Социалистът Георги Свиленски разкритикува идеята на ГЕРБ-СДС общините също да връчват глоби. Според него налагането на фишове и актове трябва да става единствено от МВР. На свой ред Александър Ненков от ГЕРБ-СДС му отговори, че има над 500 000 невръчени наказателни постановления. Настимир Ананиев от ПП-ДБ изтъкна, че 12% от произшествията с нови водачи са през деня, а през нощта са двойно повече.