1

Н яма риск от рязко увеличение на цените на електроенергията след излизането на потребителите на свободния пазар, увери премиерът Николай Денков, след като по-рано президентът Радев наложи вето върху промените в Закона за енергетиката, които въвеждат либерализация на пазара за битовите потребители на ток през 2026. Според мотивите на държавния глава промените създават риск от рязко увеличение на цените на тока за битовите потребители.

"Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Гарантирам го на 100%. Дали ще се увеличат с 2%, може и да се увеличат, но може и да се намалят и то съществено, защото новите технологии, които навлизат, произвеждат много по-евтин ток от този, който ползваме в момента. Проблемът с тях е, че те не работят постоянно, както една ядрена или въглищна централа и затова съвременното производство на енергия изисква да се комбинират базови мощности с други, които произвеждат по-евтин ток, но не постоянно", разясни Денков.

Според него в закона са предвидени механизми, които могат да бъдат използвани в случай на неблагоприятен сценарий. От думите му стана ясно, че Европейската комисия също подготвя механизми, които са свързани с изземване на свръхпечалби от производителите на електроенергия и насочването им към уязвимите групи.

Премиерът Денков напомни още, че според ангажиментите, които България е поела, либерализацията на пазара на електроенергия е трябвало да се случи още преди няколко години.

"Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона, защото първо - това трябва да се направи и второ - налице са механизми, чрез които това няма да създаде проблеми нито за производителите на ток, нито на потребителите.

Не мога да си помисля, че за такива сериозни неща някой ще се заиграва със страховете на хората, но като погледнем какво прави опозицията, прави точно това - опитва се да плаши хората. Надявам се, че президентът не е влязъл в този коловоз", каза още Денков.