0

Н яма да има център за непридружени деца бежанци. Това обяви пред „Телеграф“ кметът на район „Витоша“ арх. Зарко Клинков. Той обясни, че ще се съобрази с общественото мнение, изразено по време на протеста в кв. „Княжево“ в сряда вечерта. Той добави, че с такава позиция ще излезе пред Столичния общински съвет, който ще трябва да разгледа и гласува, внесеният от ГЕРБ-СДС доклад за отмяна на взетото през юли решение, с което е било дадено позволение да се изградят центровете в районите „Оборище“ и „Витоша“. 

Мотиви

Арх. Клинков коментира, че дори и да се изгради такъв център, то той няма да е безопасен за децата, нещо, което районният кмет не би допуснал. „Това е от първостепенно значение. Аз съм против да има и няма да участвам в проекта“, заяви арх. Клинков и коментира, че не може да се работи срещу хората, затова приема позицията им. Той призна, че първоначално е подкрепил идеята, но след бурната реакция вече е променил мнението си. Кметът заяви, че имал намерение там да се настанят момичета, а не момчета. Стана ясно, че следващата седмица ще има протест и пред район „Оборище“, като целта му е да подсетят и тамошният кмет да преразгледа решението си. „Телеграф“ отправи въпроси към Държавната агенция за бежанците за случващото се в София и очаква тяхната позиция.

Реакции

Кметът на София Васил Терзиев осъди заигравката на партии с този случай. „Темата за бежанците е повече от чувствителна, затова използването й за каквито и да било цели е нечовешко и непристойно, особено когато става дума за деца. Можете ли да си представите вашето дете или внуче, брат или сестра на мястото на тези млади хора?”, написа Терзиев в социалната мрежа. Той обясни, че инициативата е резултат от партньорството между Държавната агенция за бежанците и УНИЦЕФ-България, подкрепена от общината, и ще осигури социални грижи на най-уязвимите – децата. Терзиев призова хората: „Не се страхувайте, а помагайте на тези деца, както се опитва да направи държавата и ние в Столичната община. Не приемам, че тези деца могат да бъдат оставени на улицата”, смята градоначалникът и припомни, че проектът е получил подкрепа от ПП-ДБ "Спаси София", ГЕРБ-СДС, БСП-За България, както и от ИТН.