0

П ърво официално изявление на Васил Божков, след като се прибра в България и беше пуснат под домашен арест. Той свика пресконференция, а от неговия екип съобщиха, че от съображения за сигурност бизнесменът ще отговаря на въпросите на журналисти чрез видеовръзка. Той съобщи, че се оттегля от бизнеса и ще се занимава с политика, но няма да участва в местните избори, съобщи NOVA.

„Срещу мен беше организирана атака – като военна операция. Бяха унищожени всичките ми компании, а близките ми бяха подложени на репресия. Арестуваха жена ми, сина ми и адвоката ми. Заплашваха всички близки и познати. Репресията срещу мен беше изключително тежка”, каза Божков.

Във връзка с прибирането си в България, бизнесменът поясни, че спекулацията с връщането му у нас е „поредната манипулация на прокуратурата”. „Арабският термин „екстрадиция” е грешка в превода. Прибирайки се, аз донесох писмо от прокуратурата, в което пише, че се прибирам доброволно. Имах прозорец от два месеца да се прибера в България”, уточни той.

Бизнесменът подчерта, че е искал да се върне в страната ни още от първия момент, в който е заминал и разбрал, че срещу него има атака. „Няма от какво да се притеснявам, понеже не съм направил никакви престъпления”, категоричен беше Божков.

Той разясни, че прибирането му в България било осуетено първо от Интерпол заради бюлетина за издирване. „Бях арестуван в Дубай, след това тръгна дело за екстрадиция. Решението на съда беше да не бъда екстрадиран. След което подавах молби да се прибера. Моята молба беше удовлетворена на 23 август и на 25 август се прибрах”, разказа Божков.

Когато подавал молбите, бизнесменът поясни, че от прокуратурата в ОАЕ го питали дали в България е в безопасност. „Трябваше да подпиша декларация, че се прибирам по собствена воля и на собствена отговорност”, разясни още той.

Бизнесменът подчерта, че връщането му няма нищо общо със смяната на Иван Гешев като главен прокурор, нито с убийството на Алексей Петров. „Просто на 23 август получих разрешение да пътувам и на 25 август излетях”, поясни Божков.

Той уточни, че по делото, свързано с Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, е защитен свидетел. „Два пъти ме разпитваха по четири часа. След това ме направиха защитен свидетел. Бизнесменът допълни: „Моят живот и този на близките ми е силно застрашен в момента”.

Запитан за убийството на Алексей Петров, той коментира: „Не мога да кажа нищо. Почти четири години ме няма в България. Него почти не го познавах. Защо се е случило и по какви причини нямам никаква информация”.

Относно партията си „Българско лято” той заяви, че тя няма да участва в местните избори. „Аз се прибрах понеже ситуацията в България е тежка и трябва да променим нещата. Това не може да продължава така. Постигнал съм всичко в живота, оттук нататък единственото, което може да направя, е за българите и за България”, смята Божков.

На въпрос какви са отношенията му с държавния глава Румен Радев, бизнесменът отговори: „С президента даже не се познавам. Нямам никакви отношения”.

Божков заяви, че Борисов трябва да бъде изваден от политическата сцена, за да има някакво бъдеще.

„ПП мога да ги отъждествя като комсомолската организация на ГЕРБ. Те са същите и правят същото. Делян Пеевски си е статуквото. ДПС винаги си е било в тази позиция. Те са неизменна част от статуквото, а ние сме против статуквото. Което значи - Бойко извън политиката, Пеевски извън политиката и всички управляващи до 2020 г., ако може да останат извън политиката – ще е добре за страната”, каза още бизнесменът.

Преди два дни завърналият се от Дубай бизнесмен пусна своя снимка с пура от дома си, след като само часове по-рано Софийският апелативен съд го пусна окончателно под домашен арест с електронна гривна.