0

Покрай основните стоки - обект на контрабанда и фалшификация, през последните няколко години се присъедини и обичайният за трапезата зехтин. Скокът на цената на му само за година с над 100% го превърна в „течно злато“ и все повече наши сънародници се включват в измамни схеми с него.

Към днешна дата един литър франко производител се продава на едро при цена от 10 евро за литър, което го превръща и в една от най-скъпите хранителни съставки. Това дава възможност и за бързи печалби, като основните схеми са две. Най-първобитната и примитивната е, разбира се, кражбата. Тя обаче е опасна и логистично трудно приложима, а вероятността бандитите да бъдат заловени - много голяма.

Шарлан и „зехтин за бедни“

Все повече мошеници обаче прибягват до друг трик. Това е фалшификацията на маслиновото масло. Това става, като към зехтина се прибавят евтини заместители -  олио, шарлан и други масла. Често го смесват и с евтин горещо пресован, наричан „зехтин за бедни“. Характерният зеленикав цвят се докарва с хранителни багрила. Така печалбата става почти чиста. Литър слънчогледово олио струва 3 лева, а литър зехтин – около 20.

Основно схемите се случват на територията на съседна Гърция, която е и една от трите най-големи производителки на зехтин. Удобството е, че имаме голяма граница, лесен достъп и безкрайни потоци от пътуващи хора и камиони и в двете посоки.

Измамниците предпочитат граничните райони

Първите случаи датират още от 2017-та, когато цената обаче не беше толкова стряскаща. Тогава са заловени и първите играчи. Базата им е била открита, когато служители на полицията в Килкис и гранична охрана претърсили две складови помещения около Солун и Диавата. Фалшификаторите са използвали стандартно слънчогледово олио, към което добавяли пигменти и масла, за да го докарат на външен вид като зехтин. Полицията намира над 7 тона готова „продукция“. Това обаче е само началото.

През същата година властите в Гърция започват да откриват и фалшиво маслиново масло в магазините и големите вериги, като остава мистерия как е попаднало там. По-късно е разбита група, която е подправяла стоката, като сред нея има и нашенци.

Постепенно фалшивата течност прониква и у нас.  Олио вместо зехтин е открито в опаковките от 3 и 5 литра на голяма компания производител, съобщава БНР тогава. Информацията е подадена от самата фирма, която иска изземване.

Загуби за милиони евро

През април тази година гръцката икономическата полиция под координацията на Европол е разбила престъпни мрежи за трафик на фалшиви и некачествени храни и напитки, част от които са били с внос от България, съобщи телевизия „Скай“ и БТА. В периода декември 2022 г. до април тази година службите на реда в Гърция с помощта на компетентни европейски органи са работели по най-малко 13 случая, като действията им са довели до ареста на общо 33-ма души. Заловени са фалшифицирани храни за стотици хиляди евро. Миналия месец е регистрирана и единична кражба на близо 40 тона от маслобойна на полуостров Халкидики. Понякога бандитите крадат директно маслинови дръвчета с много плодове, като ги режат с моторни триони.

Чипове ще доказват качеството

Друг проблем е, че няма кой да бере реколтата маслини. Доскоро нашенци се навиваха и на 30 евро на ден. Сега обаче надницата скочи до 60, а на места и до 80 евро. Мераклии обаче няма.

Заради масовите фалшификации властите предлагат да се слагат чипове, за да се гарантира качеството. Ментето се продава предимно в туби и пластмасови шишета без етикет. Според гръцките власти нелегалният пазар възлиза на 70 000 тона годишно, а държавата губи близо милиард евро.

Как да познаем ментето

Заради ценните си хранителни качества зехтинът е изключително популярен и предпочитан продукт. Истинският студено пресован е с характерен зелен цвят. Това обаче не е гаранция. Освен проверката на етикета и печата за качество, има и прост трик. Един от сигурните начини да разпознаете качествения зехтин е, че той се сгъстява, когато е студено. Това означава, че поставен в хладилника, би трябвало да промени консистенцията си. Когато се затопли, отново се връща в течно състояние. Зехтинът, който не се сгъстява в хладилник или не „замръзва“, не е чист