0

„Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество. Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва, че ще се наложи да се научим да водим този разговор“. Това написа във Фейсбук съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той благодари на всички партньори, с които са обединили сили.

„Радвам се, че показахме как можем да работим в единодействие, като екип, и можем да дадем на избирателите си алтернативата, от която имат нужда. Доказахме, че можем да бъдем пътят към решението, а не част от проблема“, посочва още Иванов.

„Благодаря на всички, които днес дадоха гласа си и не оставиха съдбата на България в ръцете на безразличието“, коментира също той.

Данните на „Тренд” от паралелното преброяване при 100% изпълнение на извадката показват, че разликата между коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е малко над процент. ГЕРБ-СДС печелят 26,2% от гласовете, а ПП-ДБ – 25,0 на сто.