0

П роф. д-р Виолета Божанова е назначена за председател на Селскостопанската академия със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков.

Назначението е във връзка с доклад на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. В края на октомври прокуратурата обвини вече бившия председател на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директора на института "Пушкаров" проф. Венета Кръстева в схема за измами със земеделска земя.

Двамата бяха задържани при съвместна акция на Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР, като според разследващите, след като е разкрито, че те променяли статута на плодородни земи и са издавали документи, че са негодни за земеделие. По този начин на терените е можело да започне изграждането на фотоволтаични централи.

Проф. д-р Виолета Божанова досега е заемала поста заместник-председател на Селскостопанска академия. Тя притежава докторска степен по „Селекция на културните растения“ и е професор в Института по полски култури (ИПК) – гр. Чирпан. Има дългогодишен административен и експертен опит. Председател е на Издателския съвет на ССА и на Постоянната комисия по иновации и технологии към Академията. Автор е на над 90 научни публикации, съавтор е на 4 сорта твърда и 1 сорт обикновена пшеница, 4 технологии и 1 методология. Хоноруван преподавател е  в Тракийския Университет – Стара Загора от 2009 г. досега.