0

П ремиерът Николай Денков поска спешна смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Това стана ясно след среща на министър-председателя с представители на МВР и службите за сигурност.

"Част от дискусията днес показа, че има и вътрешен проблем в МВР. Има няколко групи факти, които сочат, че има проблем с организацията във ведомството. Те са свързани с дейността на главния секретар. На практика министърът не работи с него, защото му няма доверие и смята, че има проблеми, които са възникнали преди в длъжност да встъпи този екип на МВР. Неслучайно, на срещи, които сме имали досега, ако не присъства министърът, идва заместник-главният секретар", каза Денков. По всички тези причини той помолил Калин Стоянов да изготви доклад с искане за смяна на Петър Тодоров и въпросният доклад да бъде внесен в МС, гласуван в сряда и изпратен към Президентството.

Всичко, което се изговори за участие на Алексей Петров във формирането на правителството, е пълна измислица, каза още премиерът на брифинга след срещата със службите, която продължи повече от два часа.

Денков изрази категорично мнение, че Алексей Петров няма нищо общо и със законодателната и управленската програма. Това са спекулации, които се опитват да създадат негативен имидж, използвайки конкретния случай, каза още Денков и посочи, че е виждал Петров по време на срещи със Съюза за стопанска инициатива, но лично не е говорил с него, както и че в разговорите им с ГЕРБ името му не е споменавано при обсъждането на министрите. Това е измислица, която в момента някой се опитва да използва за политически актив, заяви още премиерът. Ако погледнете говорителите с тази политическа тема - това са същите политици, които се опитват още от първия ден да съборят редовното правителство и да търсят избори или други решения, така че има мотиви, каза министър-председателят в отговор на въпрос кой се опитва да използва темата за политически актив.

Категорично не е обсъждано името на Алексей Петров за директор на ДАНС, каза още Денков, цитиран от БТА. Никога, по никакъв повод тази или миналата година не е обсъждано изобщо някакво участие на Петров в ДАНС, каза той.

Изследвали се различни мотиви, включително възможност за отмъщение, за убийството на Алексей Петров. По думите на Денков има няколко версии, по които се работи. Петров не се е чувствал застрашен, ходел е без охрана на различни места, посочи той. Има различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, във връзка с определени престъпления, случвали се през годините, и се изследват различни мотиви за убийството му, включително и за отмъщение, каза премиерът.

Алексей Петров не се е чувствал застрашен, ходел е без охрана на различни места, освен това охраната му не е била от професионалисти, които могат да го предпазят, коментира Николай Денков и посочи, че предстои да се разбере защо е било така. Има следи, по които се работи, но не могат да се представят публично, защото са част от следствените действия, каза още той. Това, което установихме, е, че засега няма установена връзка между различните убийства, които се коментират по медиите, допълни премиерът.