0

З а антикризисно правителство се обявиха от "Български възход" след срещата на нейни представители с контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси в парламента.

Считаме, че правителството трябва да е антикризисно, не програмно, не експертно, и поводът за това са няколкото кризи, в които се оказахме едновременно, заяви Виолета Комитова от "Български възход". По думите й диалогът трябва да продължи.

Никога не сме говорили за управление, а, че партиите в Народното събрание трябва да си взаимодействат, да търсят решения, подчерта Комитова. Трябва всички политици много добре да преценят как и в какво биха участвали, ние сме най-малката парламентарна група и не можем да определяме условията, изтъкна тя.

След двете срещи на контактната група днес, Росен Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист. Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки, посочи той.

"Благодарим на двете първи парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист към днешна дата", каза Плевнелиев след консултациите. 

Виждаме, че все още политическите партии са се окопали в техните окопи, все още като че ли пропагандата е на предна линия, все още е желанието да се разграничим, а не да търсим съгласие, но тези две първи политически партии, с които говорихме, ни дават позитивизма в реализма, посочи той. Плевнелиев отбеляза, че започват да стават позитивни реалисти, защото и с ГЕРБ-СДС, и с ПГ на "Български възход" са намерили много допирни точки и добри решения и в контактната група си задават въпроса: "Как така поотделно можем, заедно - не можем, това ли е съдбата на българския народ?".

Той отбеляза, че са в контакт и с тези парламентани сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие. Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации, допълни той. 

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания. "Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така", отбеляза той.

По-рано днес Плевнелиев съобщи, че официален отказ за разговор е получен от "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България". В понеделник предстои среща с ДПС. 

Успехът, ако изобщо постигнем някакъв успех, няма да бъде наш, коментира още Плевнелиев, цитиран от БТА.

"Ако успеем, успява цял народ", каза от своя страна Соломон Паси, дългогодишен президент на Атлантическия клуб в България, след първите консултации. По-рано днес той определи мисията на контактната група като нещо по средата между "мисията невъзможна" и "умирай трудно".