0

П ървата политическа партия ГЕРБ-СДС, с лидера си Бойко Борисов дадоха старт  на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. С него бяха Делян Добрев и Томислав Дончев.

Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на мнозинствo и правителство. Предстои да ви връча проучвателният мандат, заяви Румен Радев в началото на срещата. 

"Има усещане за пренасищане и състезание между партиите заради честите избори. Преднината ни беше 11%. Партиите не могат да излязат от предизборната си реторика. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство. Последните и предпоследните поставят условия и червени линии. Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат тя да побеждава, а да получават Денков и или експерти - не искат друг да ни представлява. Не искат предпоследният да казва какво да става. Не виждам как може да се случи нещо с друг освен с първия мандат. Ще положим още усилия, но ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби правителство. Чувам само заклинания и кой колко е велик", заяви той.

Бойко Кичуков

След срещата Борисов беше категоричен, че правителство може да се случи само с първия мандат. "Нашите избиратели, когато са ни наредили пред другите, не са искали пак да получават Денков. Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството. Би било в повече да съм премиер четвърти мандат, но папката от президента ще взема най-вероятно аз, като ще дойда с нашия кандидат за министър-председател. Да се успокоим, имаме 1-2 седмици да премислим, изборите са решение, но лошо", обясни той. И определи като крайно нестабилна евентуална подкрепа на ГЕРБ-СДС за мандат на предпоследната партия - ИТН.