0

М акедонският посланик в София ще бъде извикан в Министерството на външните работи и ще му бъде връчен остър демарш по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия (ЕК) за тежкия инцидент в Охрид. Около 20:00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб.

Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба бяха открити 8 патрона. Има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване, нападателите да бъдат открити.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната", пише БГНЕС.

Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна, която е кандидат за членство в ЕС". В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.