0

Т уристка пострада в Пирин. След тежка акция в 5:00 часа в неделя сутрин, за щастие планинските спасители успешно са я свалили от планината.

Тя ще бъде транспортирана в столична болница, каза пред журналисти завеждащият отделението по хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог д-р Христо Георгиев. 

В момента жената е в стабилно състояние, контактна, адекватна, няма неврологична симптоматика, но има сериозна гръбначна травма и предстои транспортирането и към неврохирургична клиника в София, каза още д-р Георгиев.

По думите му травмата е сериозна, но за момента няма опасност за живота на пострадалата. След оперативна интервенция се очаква да се възстанови напълно. 

Инцидентът стана вчера под връх Джано в Пирин планина, на около 2600 метра надморска височина. Сигналът към Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско е подаден около 17:00 часа. Веднага се сформира екип от 12 планински спасители от отряда в Банско, четирима от Разлог и трима от Добринище, който тръгва към мястото на инцидента. Около 22:00 часа спасителите са достигнали до пострадалата, а около 5:00 сутринта е предадена на екип на Спешен център – Банско, откъдето е откарана в болницата в Разлог. 

Акцията е протекла изцяло наземно, в труден терен и отдалечен район, а е нея са участвали 19 спасители на терен, както и спасителите в базата, съобщиха от ПСС – отряд Банско.