0

З агиналият в падналия хеликоптер край село Гърмен 61-годишен пилот Георги Георгиев от Пловдив е имал голям професионален опит и бил сред най-добрите във фирма "АВИО ОТРЯД-ВАРНА" ООД.

Дружеството било наето с договор от Югозападно държавно предприятие-Благоевград да извърши въздушно пръскане срещу борова процесионка в иглолистни насаждения.

Машината "Robinson R 44", управлявана от пилота, най-напред сторила това на територията на Държавно ловно стопанство "Дикчан" в Гърмен, а след това и на територията на Държавно горско стопанство-Гърмен.

В четвъртък преди обяд е извършено третиране на иглолистни гори в района на петричкото село Гега.

"На обяд в четвъртък хеликоптерът кацна на стадиона в Гърмен. На практика ангажиментът им към ЮЗДП бе изпълнен. Пилотът и човекът с микробуса, в който бяха препаратите, обаче решиха да останат в района. През нощта срещу петък наши служители охраняваха вертолета и буса. Георги бе много хубав човек - позитивен, усмихнат, много спокоен, широко скроен", заяви директорът на ДГС-Гърмен - Денис Шенгов.

МИСТЕРИЯ: Хеликоптер изчезна от радарите над Гърмен!

Пилотът излетял точно в 07,40 часа в петък от Гърмен за Цалапица. Машината летяла не повече от 4-5 минути, прелетяла около 5 км. Хеликоптерът се е разбил в много ниско дере, което е сред гора, между село Гърмен и село Лещен, в местността Голяк. Маршрутът на изчезналия хеликоптер минавал по диагонал на целите Родопи. Територията е слабо населена и голяма част от нея е с гъста гора.

След като в ранния следобед машината не е кацнала в Цалапица, е подаден сигнал. В 14.01 часа от авиобаза Крумово излетял екипаж военнослужещи с вертолет „Кугар“, чиято мисия бе търсене и спасяване. "Хеликоптерът се е разбил на парчета. Откриха го наши служители, пожарникари и доброволци от Банско, които се включиха в издирването", каза още Денис Шенгов.

РАЗВРЪЗКА: Откриха изчезналия хеликоптер!

Правят се опити да бъде извадено тялото на пилота, но теренът е труднодостъпен, това може да стане само на ръце с носилка. Част от машината е изгоряла, но по пилота няма следи от обгаряне. Образувано е досъдебно производство, работи се по три основни версии за инцидент с падналия хеликоптер край Гърмен, утониха от Окръжна прокуратура-Благоевград.

Едната е влошени метеорологични условия в района на полета, според местните хора е имало гъста мъгла. Втората е технически отказ, авария в хеликоптера, а третата е влошено здравословно състояние на пилота по време на излитането. "Вчера е извършен първият оглед на местопроизшествието, днес предстои втори оглед, в които участва и Специализираното звено за разследване на авиокатастрофи. На място е и наблюдаващият прокурор. Проверяват се всички възможни версии", заявиха от ОП-Благоевград.