0

С лед смъртта на 5-годишното дете в село Стоб, Община Кочериново, Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започна извънредна проверка. Тя ще трябва да покаже има ли пропуски при оказването на лекарска помощ на детето. То е починало в дома си в малките часове на неделя срещу понеделник, след като 2 часа преди това вече е било посетено от екип на Спешна помощ, който не е констатирал нищо нередно.

ТРАГЕДИЯ: 5-годишно почина в линейка напът за болница!

„На 19-и около 23 часа, получихме сигнал за човек с болки в корема и диарични изхождания, Когато отидохме на място, установихме, че става въпрос за детенце на 5 години. Беше контактно, нямаше температура. Коремчето му вече се беше успокоило. Към въпросния момент нямаше никакви признаци за притеснения. Прегледах дробовете и сърцето му. Според мен ставаше въпрос за вирус, който циркулира о няколко седмици. Говорих с родителите за диетичния режим, който трябва да се спазва, защото този вирус е съпътстван от повръщане, но детето не беше повръщали и нямаше и дори гадене”. Това разказа в ефира на „Здравей, България” д-р Владимир Пандев, спешен медик от ФСМП-Кюстендил.

По думите му след прегледа спешният екип се прибрал в Спешния център в град Рила. „Около 1 часа, на 20-и, отново се отзовахме на сигнал от същия адрес. Съобщението беше, че детето е получило гърч. Когато пристигнахме на място установихме, че то няма никакви жизнени функции – нямаше дишане, сърдечна дейност, пулс. Започнах веднага реанимация и веднага го транспортирахме с линейка до СПО Благоевград. Там реанимационен екип го пое веднага, но за съжаление не успяха да помогнат на детето”, обясни медикът.