0

Ч аст от помещенията на детска градина Детски свят“ във варненския квартал „Владислав Варненчик“ бяха засегнати от дъждовете. Появи се информация, че детското заведение е било евакуирано, но впоследствие тя беше опровергана.ю„Спокойна е ситуацията в Детска градина №40 „Детски свят“ в кв. „Владислав Варненчик“. Информацията за нужда от евакуация на децата не отговаря на истината”, заявиха от екипа на кмета Благомир Коцев. От кабинета на градоначалника са осъществили връзка с електроразпределителното дружество за спешно изпращане на екип на място. Превантивно е било спряно електрическото захранване в детското заведение, уточняват още те.

Ръководството на градината е уведомило родителите за ситуацията и е поискало при възможност да приберат децата си по-рано. За останалите деца има възможност да бъдат преместени в стария корпус на градината, където да изчакат до края на работното време. На място са били заместник-кметът по образованието Павел Попов и директорът на Дирекция „Образование и младежки дейности“ Антоанета Хинева. Заместник-кметът по сигурността Илия Коев е изпратил незабавно служители на „Общинска полиция“ да окажат съдействие, ако е необходимо.

След огледите на екипите на електроразпределителното дружество и на Общината ще бъдат информирани родителите и за режима на посещаване на учебното заведение за утрешния ден, уточнява местната власт. Кметът коментира създалата се ситуация и с пост във Facebook. 

„Специално искам да информирам родителите на децата от ДГ N40 "Детски свят" в кв. „Владислав Варненчик”, че утре децата са обичайно на детска градина. Не отговаря на истината разпространената информация за евакуация на градината заради днешния дъжд. Няма такава евакуация! Не се и налага.

На място веднага отиде заместник-кметът Павел Попов. Дъждът е причинил наводнение на част от помещенията в новия корпус, но  децата се намират в стария корпус и обстановката е напълно спокойна за тях. Родителите вече взимат децата или са ги взели по-рано. Утре ще посещават градината в обичайния режим, в стария корпус, а в новия ще се предприемат действия по отстраняване на аварията в ел.мрежата.

Благодаря на медиите, които коригираха невярната информация с тази, изпратена от пресцентъра на общината в 16:34 ч днес, след  обстойна проверка на фактите от наша страна”, написа Коцев.